Ohjeistusta luistelijalle

 

Tervetuloa mukaan uudet luistelijat!

Luistelukouluun ovat tervetulleita kaikki 3-7 vuotiaat.

Tiikerit ryhmään pääsevät mukaan kaikki uudet 8 vuotta täyttäneet luistelijat.

Yhdessä luistelijoiden ja valmentajien kanssa sovitaan tarvittaessa uusista ryhmäjaoista. Myös aikuisille löytyy ryhmä! 

Kysy rohkeasti lisätietoja!

 

Varusteet:

 

Pukeutuminen ja kypärän käyttö

Jäälle sopivat hyvin joustavat liikuntavaatteet ja kerrospukeutuminen. Esimerkiksi legginssit, pitkähihainen pusero ja fleece, taitoluistelupuku ja harjoitussukkahousut, trikoot ja sormikkaat. Kypärän käyttö on varsinkin aloittelijoilla hyvin suotavaa. Luistelukoululaisilla kypärä on pakollinen, isommilla luistijoilla se ei ole välttämätöntä.

Sukkien on hyvä olla ohuehkot ja pitkävartiset (tai sukkahousut), jotta luistin ei pääse hankaamaan ihoa, jalat pysyy lämpimänä ja on ns. "tuntumaa jäähän". Mukana on hyvä pitää rakkolaastareita tarpeen mukaan. Pitkät hiukset voi solmia kiinni, suuret korut ja pinnit kannattaa myös jättää pois harjoitusten ajaksi. Vaatteiden ei välttämättä ole hyvä olla paksuja toppavaatteita tai toppahaalareita/ulkoiluvaatteita, joiden mukana voi tulla hiekkaa jäälle.

 

Luistimet:

 

Luistimiksi suositellaan oikeita taitoluistimia. Toki alkuun pääsee myös "markettien luistimilla", mutta jos innostus on syttynyt ja luistelua aiotaan jatkaa, kannattaa harjoittelun mielekkyyden vuoksi satsata kunnollisiin luistimiin. Lasten jalat kasvavat nopeasti, mutta toisaalta myös käytetyillä taitoluistimilla on yleensä aina jälleenmyyntiarvoa ja käytettyjä taitoluistimia on aika hyvin tarjolla.

Oikeita taitoluistimia myydään esimerkiksi taitoluistelutarvikeliikkeissä ja käytettyjä taitoluistelutarvikkeita myyvillä sivustoilla. Lisäksi seuran omassa viestiryhmässä myydään silloin tällöin käytettyjä varusteita. Kunnolliset taitoluistimet (ei siis "markettikaunoluistimet" tai "harjoitusluistimet") tukevat jalkaa ja mahdollistavat harjoittelun parhaalla tavalla. Luistelija pysyy paremmin suoraan terän ja kaaren päällä, eikä joudu korjaamaan asentoa esimerkiksi polvella tai nilkalla. Taitoluistimien piikit ovat suunniteltu nimenomaan taitoluisteluun, ja yksinkertaisimmissakin hypyissä kaikilla piikeillä on merkitys. Oikeanlaisilla luistimilla luistelija oppii helpoiten, turvallisimmin ja nopeiten oikean tekniikan ja saa motivaatiota opetella uusia asioita.

Taitoluistimia myyviä liikkeitä ovat esimerkiksi Lucky Skate Helsingissä, Golden Skate Tampereella sekä Great Skate Kuopiossa (Kuopiossa usein tuotteet tilattavissa myymälään). Käytettyjä varusteita myydään esimerkiksi Tori.fi:ssä tai Huuto.netissä hakusanalla taitoluistimet. Lisäksi hyvä paikka ostaa käytettyjä tarvikkeita on myös Facebookin Taitoluistelutori-niminen ryhmä. 

Taitoluistinkenkämerkkejä ovat esimerkiksi Risport, Edea, Jackson, Graff, Wifa ja Riedell. Kannattaa valita luistinkenkä sen mukaan, mikä tuntuu luistelijasta istuvimmalta omaan jalkaan. Luistimen tulisi istua napakasti, kuin sukka jalkaan. Jos on epävarma luistinten kokomerkinnöistä, kannattaa kysyä käytetyn luistimen luistelijan kengän kokoa. Toinen hyvä vinkki on piirtää luistelijan jalkapohja kynällä paperille, josta ottaa mitta leveimmästä kohtaa ja pisimmästä kohtaa ja pyytää myyjää katsomaan samat mitat luistimen pohjallisesta.

Taitoluistinteriä on myös erilaisia, on harjoitusteriä ja sitten myöhempää vaihetta varten ns. hyppyihin ja piruetteihin sopivampia teriä. Alussa kannattaa valita harjoitusterä. Taitoluistinkenkään valmiiksi kiinnitetty terä on yleensä sopiva alussa. Keskiryhmästä ylöspäin voi olla ihan hyvä hankkia harjoitusterää ylempi terä (esim. coronation ace, pattern 99, gold seal jne.). Kenkiä ja teriä myydään myös erikseen. Terä kannattaa aina kiinnittää ammattilaisella (kaikkia ruuvikohtia ei käytetä kiinnitettäessä) ja tarkistaa säännöllisin väliajoin, että ruuvit on kunnolla kiinni ja että terä ei hölsky.

 

Luistinten huolto:

 

Luistimen terät tulee suojata kovilla teräsuojilla aina kun luistimilla kuljetaan muualla kuin jäällä. Tämä estää luistimia työsymästä ja hiekan ja pienten kivien kulkeutumisen jäälle. Jäältä tultaessa luistinten terät pyyhitään kuivaksi pyyhkeellä ja terät suojataan pehmeillä suojilla. Luistinten teriä ei suositella säilytettäväksi kovissa suojissa, koska suojaan mennyt lika ja hiekka voi tylsyttää terää ja kertynyt kosteus ruostuttaa terää. 

Luistimet kannattaa aina teroittaa ammattiliikkeessä tai -teroittajalla (ei suutarilla). Taitoluistimien teroitus on erilainen kuin hokkareiden. Piikkejä ei tulisi ajaa pois. Kerran, kaksi kertaa viikossa jäällä luistelevalla noin 2-5 teroituskertaa vuodessa on sopiva määrä. Seurassamme käy ammattiteroittaja aina sovittuina aikoina, jolloin luistimet saa hallilla teroitettua. Luistimet ostettaessa ovat yleensä vain "tehdasterässä", joten ennen käyttöönottoa ne tulisi teroittaa.

 

Luistinten nyöritys:

 

Varpaiden kohdalta nyöritys voi olla hieman löyhemmällä ja tiukempi nilkkaan asti. Nilkan kohdalla kannattaa laittaa solmu, jotta nyöritys pysyy tukevana. Luistimen varren raksikohdilta kannattaa nyörittää napakasti, mutta yläosaan kannattaa jättää noin etusormen mentävä väli. Liian pitkiä nauhoja kannattaa lyhentää. Luistimet voi olla hyvä sitoa niin, että kiertää raksikohdat ylhäältä alaspäin ja ristiin, jolloin luistin ei löysty niin herkästi. Rusettinauhat laitetaan joko legginsien/trikoiden alle tai pujotetaan raksikohtiin. Näin esimerkiksi hypätessä terä ei voi tarttua rusettinauhoihin.

 

Muita asioita:

 

Aivan uudet luistimet ovat usein jäykät alkuun. Sitä voi helpottaa pitämällä luistimia kotona joitakin hetkiä teräsuojilla jalassa, kävelemällä. kyykkäämällä ja nousemalla varpaille luistimet muovautuvat jalkaan. Joitakin luistinkenkämerkkejä voi myös laittaa luistinuuniin muovautumaan. Jos luistin painaa tai hiertää usein samasta kohtaa, on olemassa silikonipaloja joita luistinliikkeet myyvät.

Jäälle on hyvä tulla ajoissa, ja tehdä alkuverryttely jäällä. Alkuverryttelyä voi ja on hyvä tehdä myös maalla ennen jäälle tuloa, kevyt hölkkä, hypähdykset ja lyhyet kevyet venetykset valmistavat luistelijan jäällä tehtäviin harjoituksiin.

Jäällä ei syödä mitään. Purukumit laitetaan roskikseen ennen jäälle menoa. Juomapullot suositellaan pidettäväksi pukuhuoneessa.

Muista juoda ennen harjoituksia ja harjoitusten jälkeen. Pienimpien luistelijoiden olisi hyvä käydä WC:ssä ennen jäälle menoa.

 

Tervetuloa! Nähdään jäällä!