Säännöt
Voimassaolevat säännöt
Voimassaolon alku: 13.01.2025 08:20:39
1§ Nimi, kotipaikka, perustamisaika ja kieli
Yhdistyksen nimi on Rantasalmen Urheilijat ry. Yhdistyksen kotipaikka ja toiminta-alue on Rantasalmen kunta. Yhdistys on perustettu lokakuun 24. p:nä 1926 ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä seura. Seuran kieli on suomi.
2§ Seuran tarkoitus
Seuran tarkoituksena on edistää liikuntaa ja urheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa seuran toiminta-alueella siten, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa ja osallistua kunto- ja terveysliikuntaan, kilpa- ja huippu-urheiluun tai näihin liittyvään yhdistystoimintaan edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti.
3§ Tarkoituksen toteuttaminen
Tarkoitustaan seura toteuttaa:
- tarjoamalla - kunto- ja terveysliikuntatoimintaa - kilpaurheilua - ohjaus-, harjoitus- javalmennustoimintaa - tiedotus- ja suhdetoimintaa - koulutustoimintaa
- vaikuttamalla laaja-alaisesti liikunta-, urheilu- ja yhdistysasioihin omalla alueellaan
- harjoittamalla julkaisutoimintaa
Toimintansa tukemiseksi seura voi:
- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä hankkia varoja järjestäen huvi- ja tanssitilaisuuksia, tavaran- tai rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä bingotoimintaa
- harjoittaa välittömästi tarkoituksensa toteuttamiseen liittyvää tai taloudellisesti vähäarvoista elinkeinotoimintaa
4§ Seuran jäsenyys muissa yhdistyksissä
Seuran jäsenyyksistä muissa yhdistyksissä päättää yhdistyksen kokous. Seura ja seuran jäsenet sitoutuvat noudattamaan niiden järjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä seura on.
5§ Seuran jäsenet
Seuran jäseneksi voi johtokunta hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran sääntöjä ja päätöksiä.
Seuran varsinaiseksi jäseneksi voi johtokunta hyväksyä 18 vuotta täyttäneen henkilön. Seuran juniorijäseneksi voi johtokunta hyväksyä alle 18-vuotiaan henkilön.
Kunniajäseneksi voidaan seuran kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin merkittävästi edistänyt seuran toimintaa. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen.
Kunniapuheenjohtajaksi voidaan seuran kokouksen päätöksellä kutsua seuran puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen.
Kannattajajäseneksi voi seuran johtokunta hyväksyä henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun. Kannattavalla yhteisöjäsenellä on puhe-, mutta ei äänioikeutta seuran kokouksissa.
6§ Sitoutuminen eettisiin periaatteisiin ja urheilun oikeusturvalautakunnan ja eettisten asioiden kurinpitolautakunnan toimivaltaan
Seura ja seuran jäsenet sitoutuvat:
- urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaan ja Reilun pelin periaatteisiin
- Suomen Olympiakomitean asettaman urheilun oikeusturvalautakunnan ja urheiluyhteisön yhteisen eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan toimivaltaan
- liikunnan ja urheilun yhteisiin vakavaa epäasiallista käyttäytymistä ja vakavia eettisiä rikkomuksia koskeviin kurinpitomääräyksiin
- noudattamaan yllä mainittujen oikeusturvalautakunnan ja kurinpitolautakunnan päätöksiä
7§ Seurasta eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkitsemistä varten. Ero katsotaan tapahtuneeksi heti kun ilmoitus on tehty, mutta eroava jäsen on velvollinen suorittamaan jäsenmaksunsa kuluvan kalenterivuoden loppuun asti sekä hoitamaan muut seuran toimintaan osallistumiseensa liittyvät taloudelliset velvoitteensa seuran toimintaperiaatteiden mukaisesti.
8§ Jäsenen erottaminen maksamattoman jäsenmaksun johdosta.
Jäsen katsotaan eronneeksi, jos hän on jättänyt kuusi kuukautta sitten erääntyneen jäsenmaksun maksamatta.
9§ Jäsenen erottaminen ja muut kurinpitotoimet
Seuran jäsen sitoutuu noudattamaan:
- Seuran sääntöjä tai niiden nojalla annettuja muita määräyksiä ja päätöksiä.
- Niiden järjestöjen, joiden jäsenenä seura on, sääntöjä tai niiden nojalla annettuja muitamääräyksiä ja päätöksiä.
- Urheilun eettisiä periaatteita.
- Kulloinkin voimassa olevaa kansainvälistä ja kansallista antidopingsäännöstöä jakansainvälisen lajiliiton antidopingsäännöstöjä sekä kansainvälisen olympiakomitean antidopingsäännöstöjä.
- Kilpailutulosten ja -tapahtumien manipuloinnin kieltoa koskevia säännöstöjä.
Rangaista voidaan seuran jäsentä tai sitä, joka on seuran toiminnassa mukana ja joka on kirjallisesti sitoutunut näihin sääntöihin.
Rangaistavaa on:
- Toimiminen tavalla, jonka tunnusmerkit täyttävät yhdistyslaissa mainituterottamisperusteet.
- Näiden sääntöjen tai niiden nojalla annettujen muiden määräysten ja päätösten vastainentoiminta.
- Niiden järjestöjen, joiden jäsenenä seura on, sääntöjen tai niiden nojalla annettujenmuiden määräysten ja päätösten vastainen toiminta.
- Syyllistyminen dopingrikkomukseen.
- Toimiminen seuran tarkoitusta vastaan.
- Seuran maineen vahingoittaminen seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella.
- Liikunnan ja urheilun eettisten periaatteiden rikkominen.
- Syyllistyminen rikokseen seuran toiminnassa tai sen ulkopuolella, jos rikoksesta ontuomittu ehdolliseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen.
Liikunnan ja urheilun eettisten periaatteiden rikkomista ovat:
- Huumeiden ja dopingaineiden käyttö tai käytön edistäminen.
- Julkinen häiritsevä esiintyminen alkoholin tai huumausaineiden vaikutuksen alaisenaseuran toiminnassa tai sen ulkopuolella.
- Tupakan ja tupakkatuotteiden käytön yhdistäminen urheilutilanteisiin.
- Epäasiallinen käyttäytyminen kilpailu- ja harjoitustilanteissa.
- Väkivalta, törkeä kielenkäyttö ja epäasiallinen arvostelu.
- Urheiluhuijaus, kuten kilpailutilan tai -välineiden manipulointi.
- Kilpailutulosten ja -tapahtumien manipulointi tai niiden yritys.
- Vedonlyönti omasta kilpailusta joko itse tai edustajan kautta.
- Lainvastainen mainonta.
- Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä kaikissa muodoissaan riippumatta siitäseuraako teosta rikosoikeudellinen rangaistus.
- Rasistinen käytös seurassa tai sen ulkopuolella.
- Lahjonta.
Rangaistuksena voidaan määrätä varoitus, sakko, jäsenoikeuksien määräaikainen rajoittaminen, pelikielto, toimintakielto seuran toiminnasta tai erottaminen seurasta.
Johtokunta päättää erottamisesta ja muista kurinpitotoimista ja niiden yhteydessä annettavista rangaistuksista. Asianosaista on aina kuultava ennen päätöksen tekemistä.
Seuran kokous voi johtokunnan esityksestä päättää kurinpitovallan siirtämisestä erilliselle kurinpitoelimelle ja hyväksyä tälle elimelle oman johtosäännön.
Erottamis- ja kurinpitopäätös tulee voimaan heti ja sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon viisi päivää sen jälkeen, kun päätös on lähetetty hänelle kirjatussa kirjeessä. Päätös voidaan antaa todisteelliseesti tiedoksi myös muulla tavalla, jolloin päätös on tullut tietoon tiedoksiantohetkellä.
Erotetulla ja kurinpitopäätöksen kohteella ei ole oikeutta vaatia takaisin seuralle suorittamiaan maksuja.
Dopingrikkomukset ja seuran jäsenelle niistä määrättävät seuraamukset on määrätty edellä mainituissa antidopingsäännöstöissä.
Mikäli lajiliiton tai muun kattojärjestön sääntöjä ja määräyksiä epäillään rikotun, on näillä järjestöillä ensisijainen kurinpitovalta. Seuran tulee ottaa huomioon näiden järjestöjen kurinpitopäätökset omassa kurinpitomenettelyssään.
10§ Liittymis- ja jäsenmaksut
Varsinaisilta jäseniltä ja juniorijäseniltä kannettavien liittymis- ja jäsenmaksujen sekä kannattajajäsenmaksujen suuruudesta päättää seuran vuosikokous. Kunniajäseniltä ja kunniapuheenjohtajalta ei peritä maksuja.
Liittymis- ja jäsenmaksut voivat olla erisuuruisia eri jäsenryhmissä.
Johtokunnalla on oikeus vapauttaa jäsen jäsenmaksujen suorittamisesta sekä nimetä jäsen ainaisjäseneksi, jos - hän on suorittanut liittymis- ja jäsenmaksut ja ollut seuran jäsenenä vähintään 50 vuotta tai - on suorittanut kertakaikkisena suorituksena 30 vuoden jäsenmaksut tai - on tehnyt seuralle huomattavia urheilullisia, taloudellisia tai muita palveluksia.
Ainaisjäsen on vapaa jäsenmaksuvelvollisuuksista. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
11§ Seuran varsinainen kokous ja ylimääräiset kokoukset
Seura pitää vuosittain yhden varsinaisenkokouksen eli vuosikokouksen kesä-syyskuussa. Kokouksen paikan ja tarkemman ajan määrää johtokunta. Seuran kokous voidaan järjestää myös kokonaan ilman kokouspaikkaa etäkokouksena.
Kutsu varsinaiseen ja ylimääräiseen seuran kokoukseen on julkaistava vähintään 14 päivää ennen kokousta seuran internetsivuilla tai lähettämällä kokouskutsu jäsenen ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
12§ Vuosikokous
Seuran vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja. sihteeri. kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja ääntenlaskijat
- Todetaan läsnäolevat äänioikeutetut jäsenet
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Esitetään vahvistettavaksi johtokunnan laatima vuosikertomus ja tilinpäätös sekätoiminnantarkastajan antama toiminnantarkastuskertomus tai tilintarkastajan antama lausunto
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestäjohtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
- Päätetään tarvittaessa mitkä liikunta- ja urheilulajit ovat seuran ohjelmassa tulevanatoimintakautena
- Päätetään tarvittaessa seuran jäsenyydestä muissa järjestöissä ja yhteisöissä
- Vahvistetaan liittymis-, jäsen- ja kannattajajäsenmaksujen suuruus
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio
- Valitaan johtokunnan puheenjohtaja joka toinen vuosi
- Päätetään johtokunnan lukumäärä. Valitaan kahdeksi seuraavaksi toimintavuodeksijohtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle.
- Valitaan yksi toiminnantarkastaja tai tilintarkastaja ja varatoiminnantarkastaja taivaratilintarkastaja.
- Päätetään tarvittaessa seuran edustajista niihin järjestöihin ja yhteisöihin, joissa seura onjäsenenä. Vaihtoehtoisesti voidaan myös myöntää johtokunnalle valtuudet henkilöiden valitsemiseksi edellä mainittuihin kokouksiin.
- Käsitellään johtokunnan esittämät tai jäsenten 13 §:n mukaisesti vireille panemat muutasiat
- Kokouksen päättäminen
Asioista, joita seuran jäsenet haluavat vuosikokoukseen käsiteltäviksi, on tehtävä johtokunnalle kirjallinen esitys viimeistään 30 vuorokautta ennen kokousta.
13§ Seuran ylimääräinen kokous
Seuran ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi, seuran kokous niin päättää tai kun vähintään yksi kymmenesosa seuran äänioikeutetuista jäsenistä on jonkun asian takia tehnyt siitä johtokunnalle kirjallisen esityksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous koolle kutsutaan.
Ylimääräinen kokous on pidettävä viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenet ovat tehneet siitä edellä mainitulla tavalla esityksen.
14§ Pöytäkirja
Seuran, sen johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa. Seuran kokousten pöytäkirjat ovat kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä valittujen tarkastajien tarkastettava.
Johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien pöytäkirjat tarkastetaan heti tai seuraavassa kokouksessa.
15§ Äänestys
Kokouksen päätökseksi tulee asiakysymyksissä se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Vaaleissa tulevat valituiksi enimmät äänet saaneet (suhteellinen enemmistö). Jos valittavana on vain yksi henkilö, valituksi tulemiseen tarvitaan kuitenkin yli puolet annetuista äänistä (ehdoton enemmistö). Äänten mennessä tasan asiakysymyksissä ratkaisee puheenjohtajan ilmoittama kanta ja vaaleissa arpa. Kaikissa kokouksissa suoritetaan vaadittaessa äänestys suljettuja lippuja käyttämällä. Jokaisella liittymismaksunsa ja kokoukseen mennessä jäsenmaksunsa maksaneella varsinaisella jäsenellä ja viisitoista vuotta täyttäneellä juniorijäsenellä, sekä kunniajäsenellä ja kunniapuheenjohtajalla on yksi ääni. Kannattajajäsenillä ei ole äänioikeutta. Valtakirjalla ei saa äänestää.
16§ Seuran hallinto
Seuran toimintaa ja taloutta hoitaa johtokunta, johon kuuluu kahdeksi toimintavuodeksi valittu puheenjohtaja, ja kahdeksi toimintavuodeksi valitut 4-8 jäsentä. Johtokunnan jäsenistä puolet on erovuorossa vuosittain. Ensimmäisellä kerralla eroaa puolet arvan perusteella.
Johtokuntaan valitaan eri sukupuolien edustajia sekä iältään ja taustaltaan erilaisia ihmisiä, jotka edustavat jäsenistöä monipuolisesti. Johtokuntaa valittaessa pyritään huomioimaan koko Rantasalmen Urheilijoiden toiminta-alue.
Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Johtokunta valitsee lisäksi sihteerin, taloudenhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt, jotka voidaan valita myös johtokunnan ulkopuolelta.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat sen tarpeelliseksi tai kun puolet johtokunnan jäsenistä kirjallisesti sitä vaatii. Johtokunta voi halutessaan järjestää kokouksensa sähköisesti.
Johtokunta on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään puolet sen jäsenistä on saapuvilla.
Jos jäsen kesken toimikauttaan estyy tehtävänsä hoitamisesta, voi seuran kokous valitan hänen sijaansa hänen jäljellä olevaksi toimikaudekseen toisen. Seuran vuosikokouksen valitsemilla jaostojen puheenjohtajilla tai valtuuttamillaan on läsnäolo- ja puheoikeus johtokunnan kokouksissa.
Johtokunnan tehtävänä on erityisesti
- Toteuttaa seuran kokouksen päätökset
- Johtaa ja kehittää seuran toimintaa
- Valita tarvittavat jaostot, valiokunnat ja työryhmät sekä niiden puheenjohtajat
- Kutsua koolle ja valmistella seuran kokous
- Hoitaa seuran taloutta
- Pitää jäsenluetteloa
- Tehdä seuran tilinpäätös ja vuosikertomus
- Tehdä toiminta- ja taloussuunnitelma seuraavaa toimintavuotta varten
- Hoitaa seuran tiedotustoimintaa
- Hyväksyä ja erottaa jäsenet sekä päättää jäseniä koskevista kurinpitotoimista11. Valita ja erottaa seuran palkatut toimihenkilöt sekä sopia heidän eduistaan.
- Päättää seuran ansiomerkkien myöntämisestä ja muiden kunnia- ja ansiomerkkienesittämisestä.
- Ryhtyä kaikkiin niihin toimenpiteisiin, joita seuran etu vaatii.
- Luovuttaa tilit toiminnantarkastajalle tai tilintarkastajalle tarkastettavaksi viimeistäänkuukausi ennen vuosikokousta.
17§ Tilivuosi
Seuran toiminta- ja tilivuosi on 1.5.-30.4.
18§ Nimenkirjoittajat
Seuran nimen kirjoittaa puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai taloudenhoitaja, kukin yksin. Nimenkirjoittajien tulee olla täysi-ikäisiä.
Lisäksi johtokunta voi tarvittaessa myöntää henkilökohtaisen oikeuden toimia seuran nimenkirjoittajana jollekin seuran jäsenelle.
19§ Jaostot ja joukkueet
Seuran jaostot tai joukkueet voivat päättää sisäisestä toiminnastaan kuitenkin siten, että seuran johtokunta vahvistaa niiden tekemät oikeustoimet.
Seuran ja sen jaostojen tai joukkueiden taloushallinnosta päättää johtokunta. Jaoston, joukkueen ja seuran toiminnassa mukana olevien yhdistyksen nimissä keräämät varat ovat lähtökohtaisesti yhdistyksen varoja. Johtokunta päättää näiden varojen käytöstä.
20§ Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää seuran kokous vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
21§ Seuran purkaminen
Seuran purkamisesta päättää seuran kokous vähintään kolmen neljäsosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava seuran purkamisesta.
22§ Seuran purkaminen
Jos seura on päätetty purkaa, sen varat on luovutettava johonkin toiminta-alueen liikuntakasvatusta edistävään tarkoitukseen purkamisesta päättäneen jälkimmäisen kokouksen päätösten mukaisesti. Pesäselvitysmiehinä toimivat kokouksen valitsemat henkilöt.
Seuran purkamisesta on ilmoitettava yhdistysrekisteriin.
23§
Sen lisäksi, mitä näissä säännöissä on määrätty, noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.