Toimintakertomus

TOIMINTAKERTOMUS 2020

 

Rantasalmen urheilijat

Taitoluistelu jaosto

TOIMINTAKERTOMUS 2020

Taitoluistelu jaoston pääasiallisena tavoitteena on tarjota eri ikäisille mahdollisuus harrastaa taitoluistelua sekä kilpailla lajissa. Mukana toiminnassa vuonna 2020 oli parhaimmillaan 50 luistelijaa.

Vuoden 2020 toimintaa varjosti maailmalta Suomeenkin levinnyt koronapandemia, joka maaliskuun puolivälissä seisautti poikkeuslain voimaan tullessa koko Suomen. Rajat suljettiin, tapahtumat ja kokoontumiset kiellettiin, koulut siirrettiin etäopetukseen ja riskiryhmiin kuuluvat ihmiset määrättiin kotikaranteeniin.                                                                      Näin ollen myös kevääksi suunniteltu ja harjoiteltu kevätnäytös Hercules jouduttiin perumaan ja jääharjoitukset loppuivat torstaihin 12.3.                                                                 Koronatilanteen helpottaessa kevätnäytös siirrettiin elokuulle, mutta koronan vaikutukset näkyivät toiminnassa loppuvuoden mm. turvavälien, käsidesin ja yli 15-vuotiaiden käyttämien kasvomaskien muodossa.                                                                                                 Joulukuun alussa koronan toinen aalto lopetti taitoluistelukauden kuin seinään, joten mm. pikkujoulut ja tuotemyyjäiset jäivät kokonaan pitämättä, kuten myös vuoden odotetuin tapahtuma Jääshow.

JAOSTOIMINTA

Johtoryhmään kaudella 2020 kuuluivat puheenjohtaja Virpi Valkonen, varapuheenjohtaja Sanni Kemppainen, sihteeri Pia Julkunen, rahastonhoitaja kevätkaudella Heli Tilaeus/ syyskaudella Heli Häkkinen, tiedottaja Marika Huupponen, kilpailuvastaava Anna Sistonen, varainhankintavastaava Hanne Naukkarinen sekä kahviovastaava Marjo-Kristiina Turunen.

Kevätnäytöstä varten koottiin erikseen lavasteista, puvustuksesta sekä erilaisista talkootöistä vastanneet henkilöt.

Johtoryhmä kokoontui 15.1., 8.6. ja 26.11. Nesteellä sekä 17.9. jäähallilla.

Vanhemmille pidettiin näytökseen liittyvä palaveri 3.3. ja uudemman kerran 11.8., jolloin samalla käytiin läpi alkavaa kautta.

Suomen taitoluisteluliitosta Sanna Vuorinen vieraili jäähallilla 15.10. Kuulumisia puolin ja toisin oli vaihtamassa suurin osa johtokuntaa sekä valmentajat.

Rantasalmen taitoluistelijat on Suomen Taitoluisteluliiton lajijäsen, mutta sillä ei ole liitossa edustusta, eikä kukaan johtokunnasta käynyt liiton kokouksissa.

Kevät- ja syyskausien aikana jaosto on maksanut palkkaa toimeksiantosopimuksen mukaan yhteensä kuudelle valmentajalle sekä kuudelle apuohjaajalle. Yksi kevätkauden valmentajista oli ostopalveluna SaTusta.

Jaoston arvioitu talkoolaismäärä on luistelijoiden vanhemmat ja muut vapaaehtoiset mukaan luettuna noin 50 henkeä ja heidän panoksensa ajassa vuoden aikana on n.500 talkootyötuntia.

RU:n jäsenet saavat vakiojäistä 5€:n alennuksen/laskutuskerta, eli yhteensä 10€/luistelukausi.

Jaoston taloudellinen tilanne on koronan takia heikentynyt, koska niin moni tapahtuma jouduttiin perumaan. Tällä toimintakaudella menoja on ollut enemmän kuin tuloja.

VAKIOJÄÄT

Kevätkausi

Kevätkausi aloitettiin heti loppiaisen jälkeen 7.1. ja se päättyi koronan keskeyttäessä sen 12.3.

Keväällä valmentajina toimivat Jonna Lyytikäinen, Miina Valkonen, Anniina Neuvonen ja Nina Ushakova. Apuohjaajina toimivat säännöllisesti Maiju Immonen, Vilma Kämäräinen, Maria Shamma ja Helmi Jäske, sekä silloin tällöin Virpi Valkonen ja Hanne Naukkarinen. Lisäksi Tarja Kunnas kävi valmentamassa joka toinen perjantai.

Tiistaisin Kilpailijat kävivät Ninan oheisilla ja jäillä, kun taas Anniina piti jäät kolmessa ryhmässä klo 16.15-18.30 välillä. Ensin Korennoille ja Kiitäjille, sitten Perhosille ja Aikuisille sekä lopuksi Tiikereille/Luistelukoululle.

Torstaisin Miina piti oheiset klo 15.20-16.00 ja sen jälkeen jäät kolmessa ryhmässä klo 16.15-18.30 välillä, kuten tiistainakin.

Jonna valmensi kilpailijoitten jäät keskiviikkoisin ja Tarjan kaiken tasoisista luistelijoista koostunut ryhmä pääsi jäälle perjantaisin.

Muutamia kertoja valmentajat tuurasivat harjoituksissa toisiaan.

Syyskausi

Syksyllä valmentajina toimivat Anniina Neuvonen ja Katri Kärkkäinen sekä varavalmentajana Miina Valkonen. Apuohjaajina jatkoivat samat nuoret kuin keväälläkin.

Syyskaudella ennen ensimmäisiä jäitä olevat oheiset pitivät apuohjaajat ja jäävuorot olivat tiistaisin ja torstaisin kolmessa ryhmässä klo 16.15-18.30. Ensimmäisessä ryhmässä luistelivat Kilpailijat ja Korennot, toisessa Kiitäjät, Perhoset ja Aikuiset sekä kolmannessa Tiikerit/Luistelukoulu.

Kilpailijoilla oli syksyllä oma jäävuoro keskiviikkoisin Katrin ja perjantaisin Anniinan johdolla.

Syksyllä aloitti Anniinan ohjauksessa kokeiluluontoisena Suomen Taitoluisteluliiton lanseeraama ryhmäliikuntamuoto SkateFit, eli kuntoluistelu, jossa kävi luistelijoita alkukertojen kokeilijat mukaan lukien viikoittain 4-8 henkeä.

Varsinainen syyskausi aloitettiin näytöksen jälkeen tiistaina 25.8. ja se jatkui 4.12. asti, jolloin koronan toinen aalto ulottui Rantasalmelle asti ja jäähalli jouduttiin sulkemaan.

 

KEVÄTNÄYTÖS

Kevätnäytös Hercules ehdittiin keväällä hioa kenraalia vaille valmiiksi, joten koronan iskiessä parempi vaihtoehto kokonaan perumiselle oli siirtää näytös elokuulle. Tämä aiheutti jonkin verran näytöksestä poisjääntiä, kuten vallitseva koronatilannekin. Jääharjoittelu aloitettiin pääroolien osalta 4.8. ja muiden roolien osalta 11.8.

Näytöstä varten järjestettiin Teholauantai 15.8., jolloin hiottiin ohjelmat esityskuntoon.

Kenraaliharjoitukset pidettiin ilman pukuja ja lavasteita 20.8. sekä kaikilla tykötarpeilla ennen näytöstä 23.8. Haastetta toi pienempien luistelijoitten ja lähellä h-hetkeä myös talkoolaisten sairastuminen sekä mittavat koronasta johtuvat turvatoimet aina ylimääräisestä desinfioimisesta turvavälien säilyttämiseen. Korona aiheutti myös ylimääräistä paperityötä järjestäjille.

Itse näytös esitettiin 23.8. klo 15. Yleisö antoi paljon hyvää palautetta esityksen puvustuksesta ja lavastuksesta, sekä ylipäätään siitä kuinka hyvin esitykseen oli panostettu. Myös järjestelyistä saatiin kiitosta. Kahvio, makkaranpaisto ja arpajaiset pystyttiin kaikki toteuttamaan, vaikkakin vähän erilaisin järjestelyin. Yleisömäärä oli koronan vuoksi rajoitettu, mutta siitä huolimatta enemmänkin katsojia olisi sisään mahtunut.

Terhi Piispa-Helisten otti näytöksestä upeita valokuvia, jotka taitoluistelijat ostivat kaikkien luistelijoitten käyttöön.

KILPAILIJAT

Keväällä kilpailivat Veera Sistonen, Maiju Immonen, Maria Shamma, Vilma Kämäräinen, Ella Huupponen ja Helmi Jäske.

Syksyllä kilpailua jatkoivat Veera, Maiju, Maria ja Vilma sekä ryhmään Savonlinnasta siirtynyt Emilia Jokinen.

Kisaamassa käytiin keväällä Mikkelissä Cystal cupissa 6.1., Varkaudessa Tarmon tähtikisoissa 26.1. sekä Savonlinnassa 8.3. Syksyllä ehti olla vain kisat Iisalmessa 21.11., kun korona lopetti kilpailukauden.

TAPAHTUMAT

6.2. järjestettiin Anniina Neuvosen vetämä SkateFit ja –temppurata. Ystävän tai vanhemman sai ottaa mukaan. Tapahtuma innosti jäälle muutamia kokeilijoita.

Petteri Nousiainen kävi teroittamassa luistimia 13.2., 14.8. ja 6.11.

Ystävänpäiväluistelu pidettiin 13.2. punainen/pinkki pukeutuminen teemalla. Neste ja K-Market Hummeri tarjosivat luistelijoille vaaleanpunaisella kuorrutettuja munkkeja ym. ystävänpäiväherkkuja.

Keväällä Anniina-valmentaja oli opintoihinsa kuuluvassa harjoittelussa liikuntatoimella ja piti skatefit- ja temppuradan hiihtolomaviikolla 25.2. Skatefitissä oli mukana 6 osallistujaa ja temppuradalla 13 ohjauksessa ja 6 vapaasti luistelevaa. Taitoluistelijat tarjosivat osallistujille mehut ja piparit.

Kesällä RU:n eri jaostot yhdistivät voimansa pitäen kaikkien lajien yhteisiä kesätreenejä kesäkerho-muodossa. Taitoluistelijoiden vetovastuu kesätreeneistä oli 28.7. ja 30.7.

Tarja Kunnas piti taitoluisteluleirin Suursavohallissa 2.8.

Uusien luistelijoitten tutustumispäivä pidettiin torstaina 3.9. ja mukaan saatiinkin muutama uusi luistelija.

Syksyllä päätettiin tilata uusia seuratakkeja Team Placen kautta ja niitä soviteltiin jäähallilla 8.10. Tilaaminen kävi helposti netin kautta niin, että jokainen luistelija sai oman linkin tilauslomakkeeseen.

Syyskuun lopulla taitoluistelijat saivat toiseen lämpimään pukukoppiin koodilukitun kaapin luistinten säilytykseen.

Syyslomaviikolla 20.10. Anniina-valmentaja piti ylimääräiset harjoitukset pienemmille luistelijoille temppuradan ja isommille Skate Fitin merkeissä.

Halloween-teemaluistelu pidettiin 29.10.

Itsenäisyyspäiväluistelu 3.12. sinivalkoisella pukeutumisteemalla lopetti kauden ihan yllättäen.

K-Market Hummeri lahjoitti luistelijoille pienet joulumuistamiset, jotka kukin sai itse hakea joulun alla K-Marketista.

VARAINKERUU

Sponsorisopimuksia oli keväällä seuraavien tahojen kanssa: Neste Rantasalmi, Tilitoimisto J. Metsola, Rantasalmen Maanrakennus Oy, PEL-tuote Oy, Pilkontaipaleen Maitotila, Urakointi Huupponen, Apteekki sekä yksi yritys, joka ei halunnut nimeään julkistettavan. Syksyllä sponsorisopimuksen uusi kuusi ensiksi mainittua yritystä.

Ennen Hercules-näytöstä taitoluistelijat vanhempineen tekivät suuren urakan siivotessaan talkoilla koko jäähallin. Tämä huomioitiin näytöksen jäämaksuissa.

Näytös kahvioineen ja arpajaisineen tuotti ihan hyvin, mutta tulos jäi jonkin verran totutusta.

Syksyllä taitoluistelijat möivät menestyksekkäästi Pilkkoset-tuotteita lähes 2000€:n tuotolla.

Rantasalmen kunnalle tehty avustushakemus tuotti 2000€.

Frisbeegolfjaosto lopetti vuoden lopussa toimintansa ja lahjoitti varansa 898€ Jäätiikereille.

Kaikki syksylle suunnitellut arpajaiset ja kahvionpidot peruuntuivat koronan takia.

VIESTINTÄ

Viestintä tapahtui mainostamalla Rantasalmen lehdessä, ilmoittamalla kauppojen seinillä ja taitoluistelijoitten Facebook-sivuilla.

Sisäinen viestintä hoidettiin pääasiassa johtoryhmän ja taitoluistelijoitten Whatsapp-ryhmissä, mutta myös sähköpostia käytettiin.

Rantasalmen lehti julkaisi 11.3. jutun, jossa kerrottiin taitoluistelijoitten kaudesta 2019-2020 ja mainostettiin kevätnäytöstä. Syksyllä paikallislehti teki jutun pääasiassa SkateFitistä, mutta myös muuta luistelua sivuten. Juttu julkaistiin 23.9.

Taitoluistelijoitten Facebook-sivulla oli 141 tykkääjää.