Toimintakertomus

Rantasalmen Taitoluistelijoiden valmentaja Marianna Mykrä, apuvalmentajat ja apuohjaajat 2022-2023.

TAITOLUISTELUJAOSTO, VUOSI 2021

 

Taitoluistelu jaoston pääasiallisena tavoitteena on tarjota eri ikäisille mahdollisuus harrastaa taitoluistelua sekä kilpailla lajissa. Mukana toiminnassa vuonna 2021 oli vuoden aikana enimmillään 47 luistelijaa. Syksyllä osallistujamäärä notkahti hetkeksi monen lopetettua harrastuksen, mutta uusia luistelijoita saatiin onneksi tilalle.

Korona vaikutti vielä vuoden 2021 toimintaankin. Aikuisten ryhmäliikunnat laitettiin tauolle helmikuun alussa ja kun maaliskuussa koronarajoituksia valtakunnallisesti tiukennettiin, ei aikuisten SkateFit ryhmä voinut kokoontua kevätkaudella enää tammikuun jälkeen.

Syksyllä kausi päästiin aloittamaan normaalisti heti syyskuun alussa ja jatkettiin viikolle 50 saakka. Vuoden perinteisesti päättänyttä Jääshowta ei kuitenkaan tänäkään vuonna pidetty.

 

JAOSTOIMINTA

 

Johtoryhmään kaudella 2021 kuuluivat puheenjohtaja Virpi Valkonen, varapuheenjohtaja Sanni Kemppainen, sihteeri Pia Julkunen, rahastonhoitaja Heli Häkkinen, kilpailuvastaava Anna Sistonen, varainhankintavastaava Hanne Naukkarinen sekä kahviovastaava Marjo-Kristiina Turunen. Tiedottajan paikka jäi vuoden alussa vapaaksi, eikä sitä saatu täytettyä.

Johtoryhmä kokoontui 18.1. jäähallilla, 17.6. saunomisen ja uinnin merkeissä Tuottajamajalla, 30.8. Nesteellä ja 16.11. jäähallin kahviossa. Vanhemmille pidettiin kauden 2021–2022 aloituspalaveri 31.8. jäähallin kahviossa.

Rantasalmen taitoluistelijat on Suomen Taitoluisteluliiton lajijäsen, mutta sillä ei ole liitossa edustusta, eikä kukaan johtokunnasta käynyt liiton kokouksissa.

Kevätkaudella kaikille valmentajille maksettiin palkkio, mutta syksystä alkaen päävalmentaja on ollut työsuhteessa ja muut palkkiolla.

Jaoston arvioitu talkoolaismäärä on luistelijoiden vanhemmat ja muut vapaaehtoiset mukaan luettuna noin 50 henkeä ja heidän panoksensa ajassa vuoden aikana on n.600 talkootyötuntia.

RU:n jäsenet saavat vakiojäistä 5 €:n alennuksen/laskutuskerta, eli yhteensä 10€/luistelukausi.

Valmentajat osallistuivat syksyllä muutamaan Taitoluisteluliiton koulutukseen. Anniina Neuvonen kävi syksyn aikana SkateFit-ohjaajakoulutuksessa ja Marianna Mykrä osallistui ”Erityisryhmien huomioiminen luistelussa”-koulutukseen.

Jaoston taloudellinen tilanne on ollut tiukka vallitsevan koronatilanteen ja siitä johtuvien peruuntuneiden esitysten vuoksi. Keväällä kauden päättyminen etuajassa aiheutti ylimääräisiä kustannuksia. Kuitenkin loppuvuoden varainkeruulla (Pilkkoset, myyjäiset, pikkujoulunäytös) oli positiivinen vaikutus taloudelliselle tilanteelle. Myös avustukset ja sponsoroijat ovat tuoneet taloudellista vakautta taitoluistelijoille.

 

VAKIOJÄÄT

 

Kevätkausi

Kevätkausi aloitettiin kilpailijoitten osalta 5.1. ja muilta ryhmiltä heti loppiaisen jälkeen 7.1. ja se päättyi aikuisten osalta koronarajoitusten vuoksi jo helmikuun alkuun. Lasten ja nuorten luistelu sai jatkua 8.3. asti, jolloin Sosterin alueen Covid19-koordinaatioryhmä päätti suosittaa taukoa harrastustoiminnassa kuun loppuun saakka. Jäljelle olisi jäänyt niin vähän luistelukertoja ennen jään sulattamista, että kausi päätettiin päättää siihen. Näin ollen myös kevätnäytös jäi tänä vuonna kokonaan pitämättä.

Keväällä valmentajina toimivat Anniina Neuvonen (viikolle 7 asti) ja Katri Kärkkäinen sekä varavalmentajana Miina Valkonen. Apuohjaajina toimivat säännöllisesti Maiju Immonen, Vilma Kämäräinen, Helmi Jäske, Veera Sistonen, Liana Julkunen ja Aava Mynttinen, sekä silloin tällöin Virpi Valkonen ja Hanne Naukkarinen.

Tiistaisin ja torstaisin vakiojäät pyörivät klo 16.15–18.30 kolmessa ryhmässä. Ensin Kilpailijat ja Korennot, sitten Kiitäjät, Perhoset ja aikuiset sekä lopuksi Tiikerit ja Luistelukoulu. Tiistaisin vetovastuu oli Anniinalla ja torstaisin Katrilla. Keskiviikkoisin kilpailijoilla oli oma jää Anniinan tai Katrin johdolla ja perjantaisin Anniina veti kilpailijoille oman jään sekä sen jälkeen SkateFitin. Oheisia pidettiin apuohjaajien toimesta tiistaisin ja torstaisin klo 15.40–16.00. Oheisia pidettiin vielä Anniinan ja Katrin johdolla 28.4.–25.5.

Helmikuussa laitettiin nopealla aikataululla pystyyn vanhempien toiveesta luistelukoulu.  Ohjaajana toimi Virpi Valkonen ja apuohjaajina Veera Sistonen ja Helmi Jäske. 4–8-vuotiaille suunnattu luistelukoulu kokoontui lauantaisin 6.2.–27.3. yhteensä kuusi kertaa. Mukana oli seitsemän luistelijaa.

Kilpailijoilla oli mahdollisuus käydä Savonlinnassa harjoitushallissa jäillä vielä oman kautemme loputtua.

Taitoluistelijat palkittiin Vuoden liikuttajana. Tanhuvaaran urheiluopistolla 5.5. pidetyssä gaalassa jaostoamme oli edustamassa puheenjohtaja Virpi Valkonen. Pokaali ja kunniakirja olivat kesän ajan näytillä Nesteellä, kunnes ne siirrettiin jäähallin kahvioon.

Kevätkausi päätettiin 25.5. leikkimielisten olympialaisten merkeissä. Luistelijat, vanhemmat ja yhteistyötahot oli kutsuttu kisailemaan Anniinan ja Katrin johdolla urheilukentälle, jonka jälkeen oli luvassa tarjoilua jäähallin kahviossa. Kauden päätöstapahtuma toteutettiin kahdessa ryhmässä ja ihan lopuksi kahviossa muistettiin valmentajia ja apuohjaajia pienin lahjoin.

 

Syyskausi

Elokuussa aloitettiin kilpailijoitten kesäjäät ja oheiset. Muiden luistelijoiden osalta syyskausi aloitettiin viikolla 35. Syksyllä valmentajina toimivat päävalmentaja Anniina Neuvonen sekä ihan uutena kasvona valmentaja Marianna Mykrä. Apuvalmentajina toimivat Milla Nousiainen, Maiju Immonen, Vilma Kämäräinen, Maria Shamma, Veera Sistonen ja Helmi Jäske. Apuohjaajina toimivat Virpi Valkonen, Hanne Naukkarinen, Liana Julkunen, Aava Mynttinen, Pepita Naukkarinen sekä Viktoria Noskova.

Tiistaisin ja torstaisin vakiojäät pyörivät kolmessa vuorossa klo 16.00–18.30 välillä. Ensimmäisessä vuorossa luistelivat Kilpailijat ja Korennot, toisessa Kiitäjät, Perhoset sekä Aikuiset ja kolmannessa vuorossa Tiikerit/Luistelukoulu. Oheisia pidettiin ennen kutakin jäävuoroa apuvalmentajien toimesta.

Kilpailijoilla oli oma jäävuoronsa perjantaina, kuten myös uudella ryhmällä, joka sai luonteensa vuoksi nimen Kehitysryhmä. Kehitysryhmäläiset sitoutuvat käymään kahdesti viikossa oman ryhmänsä (Kiitäjät, Perhoset tai Tiikerit) jäillä sekä perjantaina Kehitysryhmän jäillä ja oheisissa. Kehitysryhmäläisillä on päämääränään joskus kilpaileminen tai vain kehittyminen lajissa. Ryhmään saatiin hyvä määrä luistelijoita, sillä Kehitysryhmässä oli mukana yhdeksän tyttöä, joista osa pääsi tekemään ensisiintymisensä jo pikkujoulunäytöksessä.

Myös Anniinan (ja välillä Millan) vetämä SkateFit ryhmä jatkoi jäillä perjantaisin ja parhaimmillaan ryhmässä oli mukana kahdeksan luistelijaa.

Lauantaisin jäille pääsivät jälleen Kilpailijat ja lokakuun alusta alkaen olimme lauantaiaamupäivisin mukana Leijona-kiekkokoulussa yhdessä RU:n jääkiekkojaoston kanssa. Anniina oli ohjaamassa ryhmää Taitoluistelijoitten puolesta mukanaan muutamia apuohjaajia. Mukana oli parisen kymmentä luistelijaa.

Ennen luistelukoulun alkamista Anniina kävi Rantasalon koululla pitämässä Juniori-SaPkon kanssa esittelyä Rantasalmen yhtenäiskoulussa 28.9. Vastaava esittely oli Juvalla 5.10.

Kesän lopussa paikkakunnalle muuttanut Mirva Kärkkäinen halusi tukea paikallista luistelutoimintaa ja lahjoitti ison kasan erilaisia roolivaatteita taitoluistelijoille.

Sopivasti syyskauden päätteeksi saatiin uusittua myös mainostaulu, jossa on nyt kuva kehitysryhmäläisistä ja alla lueteltu sponsorimme.

 

PIKKUJOULUNÄYTÖS

 

Syyskausi päätettiin pikkujoulunäytökseen sunnuntaina 19.12.

Näytöksessä esiintyivät kaikki omat ryhmät ja kilpailijoista Maria Shamma sekä SaTun luistelijoista rantasalmelaiset tai paikkakunnalle siteitä omaavat Helmi Tuovinen, Jenna Räisänen ja Anna Kärkkäinen. Nähtiinpä näytöksessä myös yllätysnumero, jossa valmentajat Anniina Neuvonen ja Marianna Mykrä pääsivät esittämään taitojaan.

Pikkujoulujen kahviossa oli myynnissä perinteisten herkkujen lisäksi kevätkääryleitä. Myös makkara ja arvat tekivät kauppansa. Arpajaisten pääpalkintona ollut moottorisaha houkutti yleisöä arpojen ostoon ja moottorisahan voitti itse paikalla ollut Joulupukki.

Näytös päättyi kaikkien luistelijoiden jouluiseen yhteisesitykseen, jonka jälkeen luistelijat jäivät vielä jäälle saamaan joulupussukat ja kuvattaviksi.

Pikkujoulujen tuotto oli 1700 € miinus kulut.

 

KILPAILIJAT

 

Keväällä kilpailivat Veera Sistonen, Maiju Immonen, Maria Shamma, Vilma Kämäräinen ja Emilia Jokinen.

Helmikuun lopulla kilpailijat osallistuivat virtuaalisesti Joensuun Katajan taitoluistelijoitten järjestämään Helmipiruetti-kilpailuun ja itäisen alueen mestaruuskisoihin 2021, joissa tuomarit arvioivat kisasuorituksen videon välityksellä. Kisoissa kaikille kilpailijoille tuli onnistumisia.

Syksyllä kilpailivat Veera Sistonen ja Maria Shamma. He osallistuivat Minikarnevaaleihin 16.10. Kuopiossa.

 

TAPAHTUMAT

 

26. ja 28.1. pidettiin taitoluistelijoitten Olympialaiset. Yle Radio Suomen toimittaja Tarja Nyyssönen kävi tuolloin hallilla tekemässä suoraa radiohaastattelua aiheenaan koronan vaikutukset lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Haastatteluun pääsivät valmentaja Anniina Neuvonen, puheenjohtaja Virpi Valkonen, luistelijat Liinu Lappalainen ja Pepita Naukkarinen sekä vanhempi Hanna Lappalainen

Petteri Nousiainen kävi teroittamassa luistimia 4.2. ja 30.9.

Ystävänpäivän merkeissä pidettiin myyjäiset ja arpajaiset 12.2. K-Market Hummerissa. Tuotto oli yhtensä yli 800 €.

Uusien luistelijoitten tutustumispäivät pidettiin syksyllä 9.9. ja 10.9.

Sunnuntaina 10.10. järjestettiin Suursavohallilla ja kuntosalin ryhmäliikuntatilassa koulutuspäivä omille ohjaajille. Päivän aikana käytiin läpi ohjaamista leikin ja taitojen näkökulmasta niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Lauantaina 16.10. taitoluistelun moninkertainen Suomen mestari ja olympiaedustaja, valmentaja Ari-Pekka Nurmenkari oli vetämässä luistelukoulun yhteydessä Pojat jäällä-tapahtumaa.

Torstaina 4.11. luisteltiin vakiovuoroilla halloween-teemalla. K-Market Hummeri tarjosi luistelun lopuksi pieniä teemanmukaisia herkkuja.

Tiistaina 16.11. Terhi-Piispa Helisten kävi kuvaamassa luistelijat vakiojäillä.

Joulun alla 3.12. pidettiin myyjäiset K-Market Hummerissa. Jouluisten herkkujen ohella myytiin arpoja, ja pääpalkintona arvottiin kinkku. Tuotto oli yli 1100 €.

 

VARAINKERUU

 

Sponsorisopimuksia oli keväällä kuusi ja syksyllä kahdeksan.

Syyskausi aloitettiin myymällä Pilkkoset-tuotteita ja tuotto oli n.1500 €. Myös myyjäiset ja pikkujoulut tuottivat hyvin.

Rantasalmen Lions clubilta saimme helmikuussa avustusta nuorisotyöhön 500 € ja kunnalta saimme syksyllä liikunta-avustuksen 2200 €.

Joulukuussa Pertti Kuvaja lahjoitti 100 €.

 

VIESTINTÄ

 

Viestintä tapahtui mainostamalla Rantasalmen lehdessä, ilmoittamalla kauppojen seinillä ja taitoluistelijoitten Facebook-sivuilla.

Sisäinen viestintä hoidettiin pääasiassa johtoryhmän ja taitoluistelijoitten Whatsapp-ryhmissä, mutta myös sähköpostia käytettiin.

Rantasalmen lehti julkaisi 3.3. jutun virtuaalikisoista. 6.9. Rantasalmen lehti kirjoitti luistelukoulusta 6.10 ja Juvan lehti 7.10.

Itä-Savossa oli syyskuun alussa juttu Rantasalmen luistelukauden aloituksesta ja perjantaina 10.9. Itä-Savon toimittaja oli jäähallilla tekemässä juttua SkateFitistä. Juttu julkaistiin netissä samana iltana ja lehdessä 11.9. Pikkujoulunäytöksen tiimoilta luistelijoista oli juttua Rantasalmen lehdessä, Itä-Savossa ja Warkauden lehdessä.

Taitoluistelijoitten Facebook-sivulla oli 180 tykkääjää ja Instagram-seuraajia oli 124. Someseuranta kasvatti suosiotaan muutamilla kymmenillä ihmisillä.